Bogdányom

Bogdányom

Héder Zoltán: Gyerekkorom, ifjúságom, Bogdányom c. írása

Mi folyt itt? (3. rész)

Mi folyt itt? (3. rész)

Új hírek Dunabogdány rendszerváltás utáni időszakának legkülönösebb közügyéről, ami a havi vízszámlán keresztül, ma is minden tisztességes bogdányi polgárt hátrányosan érint.

Megjelent a Bogdányi Híradó 2020.decemberi számában. Rokfalusy Balázs képviselő tollából

 

 

A bogdányi fő tér

A bogdányi fő tér

Ebben a bejegyzésben felidézzük azokat a korábbi írásokat, amelyekben először fogalmazódott meg a "Bogdányi Fő tér", mint alapgondolat, ami később elindította a Bogdányi Híradóban a "Bogdányi Fő tér" rovatot, a Facebook-on a Bogdányi Fő tér oldalt, és ezt a honlapot is. Szó esik a fizikai Fő tér hiányának lehetséges helytörténeti okairól (Miért állt két részből a falu?); megfogalmazódik a klasszikus Fő tér helyett egy reálisan megvalósítható Duna - Pékség – Takarék – Posta – Önkormányzat – Sportcsarnok – Iskola – Katolikus templom tengely összekötésének elképzelése.  Aztán megnézzük, hogy hol tart ez az egész, és hogyan állnak össze az eddig önálló mozaikok. Végül, szó esik arról, hogy mi van az online és viacolor felületeken túl... Rokfalusy Balázs írása

BobbyIII.

BobbyIII.

 Azoknak, akik olvasták, íme az áhított befejező rész. Akik nem, még pótolhatják: Bobby I., Bobby II, aztán rajta: Bobby III. Pelva Gábor magyar népzenés ámerikai turnéja és társadalmi látlelete most véget ér, vajon véget ér? - A csavar az biztos! És vajon happy end?

Bobby II.

Bobby II.

A népzenés csapat hamarosan megérkezik az amerikai kisvárosba, turnéjának következő állomására, íme a fogadtatás. Pelva Gábor legújabb írásának második része. Bobby 3/2., a folytatás...

Bobby I.

Bobby I.

A népzenész mikrokozmosz, a táncházas milliő - Pelva Gábor újra egy sajátos világba kalauzol, igaz történetek szövődnek bele egy amerikai turnéba, de több ez visszatekintésnél - víziónál, imbolygó lavírozás és vérbő tánc a kultúrák találkozásán és főleg nagyon is komoly, mai pillanatfelvétel az ígéret Földjéről, 3 tételben tárul fel, íme az első. Olvassátok! 

A folyón át a császár

A folyón át a császár

"Azt mondta vala egy bölcs, soha kétszer ugyanabba a folyóba, gondolta a fiú. Tálcán kínálták magukat a zavaros gondolatok. A víztömeg cseppenként változó, vándorol, folyó torka tenger éhe. Felhőszakadások, áradás, gyerek kimeri kislapáttal, vagy egyszerűen, mert folyik. De a tó nem folyik, mégis. Sose nyeld le. A víz az élet és a halál. De a francba, akkor is változatlan. Változik minden, túlságosan is, a folyó körül a minden. De ez a folyó ugyanaz, mint gyerekkoromban. Csak ez maradt, semmi más. Nem veheti el sem Platón, sem Hérodotosz. Ered, szemembe, orromba csurog, s eléri a tengert. A tengert, mely sosem mosta földem partjait." - Valentin Péter legújabb írása itt, a Magunk tollán.

Mária népe vagyunk!

Mária népe vagyunk!

A Milleniumi emlékműnél került sor Szent István ünnepén a községi megemlékezésre. Az ünnepségen bogdányi előadók, valamint Ott Rezső vezetésével a Zeneiskola Fúvószenekara működött közre. dr. Hidas András önkormányzati képviselő, a NOKS Bizottság elnöke mondott beszédet. A beszéd szövegét itt közöljük a Főtéren.

Elűzetés

Elűzetés

1947-ben községünkből mintegy 900 személyt telepítettek ki Németország szovjet megszállási övezetébe. „Őrizzük meg és óvjuk, a velünk élő magyarok megtisztelő segítségével közös bogdányi közösségünket, amelynek része és csodálatos színe a sváb kultúra, identitás és mentalitás is!” Történeti kitekintés, tanulságok napjainkban. Liebhardt Andrásnak, a Művelődési Ház igazgatójának a Német Nemzetiségi Önkormányzat megemlékezésén, augusztus 23-án elhangzott beszédét közöljük itt a Főtéren

Tündértükörben nyílt nekem a világ…

Tündértükörben nyílt nekem a világ…

Egy gyönyörű, Dunabogdányról szóló részlet Baróti Szabolcs (1943-2012) Noé bárkáin - Nemzeti parkjaink regénye című könyvéből. (Püski, Budapest 2004.)

„A zene olyan bugyrokba jut el, amit szavakkal nem lehet elérni”

„A zene olyan bugyrokba jut el, amit szavakkal nem lehet elérni”

Július 18-án, 19 órakor az Operaház énekesei adnak kamarakoncertet a Katolikus Templomban. Balga Gabriella valamint Palerdi András művészeket Hidegkuti Pálma kíséri zongorán. A községünkben élő Balga Gabriella művésznővel készült riport a Bogdányi Híradó után itt a Főtéren is olvasható.

Szorosan

Szorosan

Egy városi srác eszmélése az ikonikus fordulat előtti időkből, amikor még a zene nem csak ipar volt, hanem tű alatt sercegő varázslat. Az elképzelhetetlen messzeségből, ahol nem tudták, csak érezték, mit énekel az énekes, és az író is csak léggitározott. Pelva Gábor írása a Magunk tollán!