Elűzetés

Elűzetés

1947-ben községünkből mintegy 900 személyt telepítettek ki Németország szovjet megszállási övezetébe. „Őrizzük meg és óvjuk, a velünk élő magyarok megtisztelő segítségével közös bogdányi közösségünket, amelynek része és csodálatos színe a sváb kultúra, identitás és mentalitás is!” Történeti kitekintés, tanulságok napjainkban. Liebhardt Andrásnak, a Művelődési Ház igazgatójának a Német Nemzetiségi Önkormányzat megemlékezésén, augusztus 23-án elhangzott beszédét közöljük itt a Főtéren

Tündértükörben nyílt nekem a világ…

Tündértükörben nyílt nekem a világ…

Egy gyönyörű, Dunabogdányról szóló részlet Baróti Szabolcs (1943-2012) Noé bárkáin - Nemzeti parkjaink regénye című könyvéből. (Püski, Budapest 2004.)

„A zene olyan bugyrokba jut el, amit szavakkal nem lehet elérni”

„A zene olyan bugyrokba jut el, amit szavakkal nem lehet elérni”

Július 18-án, 19 órakor az Operaház énekesei adnak kamarakoncertet a Katolikus Templomban. Balga Gabriella valamint Palerdi András művészeket Hidegkuti Pálma kíséri zongorán. A községünkben élő Balga Gabriella művésznővel készült riport a Bogdányi Híradó után itt a Főtéren is olvasható.

Szorosan

Szorosan

Egy városi srác eszmélése az ikonikus fordulat előtti időkből, amikor még a zene nem csak ipar volt, hanem tű alatt sercegő varázslat. Az elképzelhetetlen messzeségből, ahol nem tudták, csak érezték, mit énekel az énekes, és az író is csak léggitározott. Pelva Gábor írása a Magunk tollán!

Újra divat „svábnak” lenni Bogdányban?

Válogatás a Bogdányi Híradóban korábban megjelent írások közül.

Újra divat „svábnak” lenni Bogdányban? címmel jelent meg Vogel Norbert írása a Bogdányi Híradó 2014. júniusi számában. 

A Pájsli

A Pájsli

A Monarchia gasztroörökségének egy újabb gyöngyszeménél, a sörkorcsolyának erős, de mégiscsak a sörhöz testvérként pásszoló Pájslinál időz el ezúttal a kondér királya, Schubert Árpád. Olvassátok/olvassák, aki eddig nem evett ilyet, ezután rohanna, hogy kipróbálja! Nyálelválasztó kultúrtörténeti érdekesség itt a Csuszpájzon.

Beszélgetés Heim Ferenccel

Beszélgetés Heim Ferenccel

Bogdányban számos dolog kötődik Heim Ferenchez. Néhány ezek közül: Heim kocsma, Heim sütöde, két évtizedes önkormányzati képviselőség, kiemelkedő sport teljesítmények és zarándoklatok, különböző helybéli rendezvények támogatása, díszpolgári cím. Beszélgetőtárs: Rokfalusy Balázs. Megjelent a Bogdányi Híradó 2017. októberi számában.

Trianon

Trianon

Dunabogdányban is megemlékeztek a 100 éves évfordulóról. Az Esterházy János Társaság rendezvényén mintegy 130 fős közönség gyűlt össze és helyezte el az emlékezés mécseseit az I és II. világháborús emlékmű talapzatán. Közreműködott a Zeneiskola Fúvószenekara, áldást mondott Lancendorfer István katolikus plébános valamint Vörös Ákos református lelkész. A megemlékezésen Liebhardt András, a Művelődési Ház igazgatója mondott beszédet, amit e helyt közlünk. 

A pacal - második rész

A pacal - második rész

Gurmanok és gourmet-k, szaftos ínyencségekre esküsző honfitársak! Itt a pacal második része! A hazai vonatkozásokkal viszi be a gyomrost Schubert Árpád, itt a Csuszpájzon!

A demokrácia pénzbe kerül

A demokrácia pénzbe kerül

Sokan gondolják úgy, hogy aki önkormányzati képviselőnek indul, az társadalmi munkában vállaljon csak közszerepet. A tiszteletdíj kérdése az azóta felfüggesztett, ez évi költségvetés kapcsán került napirendre, a testület ugyanis megszavaszta a díjazást. Mindezt annak ellenére tette, hogy 6 korábbi önkormányzati képviselő nyílt levélben szólította fel a jelenlegi testületet az "önmérsékletre". Kell-e, nem kell-e - erről, valamint a képviselők feladatairól elmélkedik Liebhardt András volt képviselő. (A cikk a 2020. júniusi Bogdányi Híradóban is megjelent.)

Anzix Anno

Anzix Anno

Képek és történetek a falu múltjának mélységes mély kútjából.

A pacal - első rész

A pacal - első rész

"Aki pacalt akar enni vagy özvegyasszonyt elvenni, ne kérdje, mi volt benne." - tartja a népi bölcsesség. Hihetetlen érzelmeket vált ki az emberekből, nincs olyan ember széles-e országban aki közömbös lenne iránta. Ezáltal a pacal olyan, mint egy jó regényhős! Schubert Árpád írása a Csuszpájzon.