A falak porba hulltak rég…

Lehet, hogy néhányaknak ismerős a cím, Nagy Feró énekelte ezt a Jericho című Beatrice számban. Hogy a költő mire gondolt, amikor leírta, talán a nemzet csótányától kellene megkérdezni, de annál sokkal érdekesebb, miért és mikor jutott eszembe.

A válasz nem túl bonyolult, a 2021.11.25-én megtartott Falugyűlést követően, mikor leülepedett bennem az a sok információ és gondolat, ami ott elhangzott. A gyűlésnek 3 fő témája volt, vízárak, útfelújítások, Eurovelo 6 kerékpárút. Mindegyik témát a polgármester úr előadása vezette fel, azután lehetett kérdezni.

Az érezhető volt, hogy az összegyűlt bogdányi lakosokat leginkább az ivóvíz árának, illetve a 2019-ben napvilágra került vízlopás kérdése érdekelte, ez a téma váltotta ki a legnagyobb érdeklődést, itt volt a legtöbb kérdés. Hogy kaptunk-e kielégítő válaszokat? Nem. Bár azt megtudhattuk a polgármestertől, hogy az a tény, hogy a rendszert meglopják – azaz a betáplált vízből nem csak csőtörés, szivárgás, karbantartási munkák során tűnik el a víz – nem befolyásolja az ivóvíz fogyasztói árát (eltekintve most attól a ténytől, hogy a befagyasztott rezsidíjak miatt most valóban nem befolyásolja más a díjat, mint egy korábbi kormányzati döntés). Sőt, azt is megosztotta velünk a település vezetője, hogy nem érte sem a települést, mint a rendszer tulajdonosát, sem pedig a fogyasztókat kár – bár ezt nehéz elhinni, hiszen a kutak, így a benne lévő víz is, a település (mindnyájunk) tulajdona, így ha abból valaki lop, akkor a települést biztosan érte kár.
Számításokkal az nem lett alátámasztva, hogy miért nem változtatja a víz árát az illetéktelen vízvételezés, csak régi történeteket hallottunk az 1997-ben, a DMRV-vel megkötött szerződésről, ami nagyon jó volt. Majd a Fővárosi Vízművekhez történt átszerződésről is ugyanez hangzott el – bár ez a kettő a puszta logika alapján ellentmond egymásnak. Illetve, azt is megtudhattuk, hogy a polgármester úr 2 évig rendőri védelem mellett élte az életét, mert a DMRV Zrt. vezetője megfenyegette őt, a Fővárosi Vízművek vezetője füle hallatára – érdekes, hogy egy ilyen ügy minden következmény nélkül marad, és a megtörténte után 4 évvel derül csak ki.

Itt az ember már egy James Bond film statisztájának érezhette magát, de volt még tartalék a rendszerben. A polgármester úr kijelentette, nagyon sokat köszönhet neki a falu vízügyben – azt mondják, az öndicséret büdös, de kis dolgokon ne akadjunk fent.

A kérdezők egy helyi nagyvállalkozótól azt is megkapták, miért nem hagyják már ezt a dolgot, pár fillér/liter különbségen rugóznak. Külön érdekesség, hogy az illető hosszú ideig szintén képviselő volt, abban az időszakban is, amikor az a nagyon jó szerződés köttetett a DMRV Zrt-vel. Idén pedig úgy alakult, hogy az az utca, ahol lakik, aszfaltozásra került, és neki volt lehetősége arra, hogy beszálljon a költségekbe – korábban azt hallottuk a polgármester úrtól ilyen felvetésre, hogy ha engedné ezt a módszert, akkor mindig Bogdány leggazdagabb részein lennének beruházások. Változik a világ, változnak a nézetek.

Majd az is szépen le lett vezetve, hogy miért jó, ha feláldozunk pár ivóvízkutunkat a kerékpáros híd oltárán. Volt itt még egy kis bújtatott gyüttmentezés egy kérdezőnek szánva, aki csak 30 éve él itt. Elhangzott a már sokszor hallott „Tudnia kellett volna, amikor oda költözött, mindig ez volt a helyzet” a kérdésre, hogy vajon normális-e az, hogy lakóövezetben 0-24-ben, heti 7 napon keresztül megy a mosoda. Mondjuk, akkor kicsit megfagyott a hangulat, amikor a kérdező kijelentette, hogy addig nem megy el, amíg a jegyző úr és a település vezetője nem válaszol a nekik feltett kérdésre, ha már a hivatalos levelére határidőn túl sem sikerült reagálniuk. Lehetne még folytatni a sort, de nem érdemes, bárki visszanézheti a felvételt, ha szeretné.

 Na, de miért és milyen falak hullottak le? Hát a tisztességé, a becsületé, az erkölcsösségé, a jóhiszeműségé, a tiszteleté, a morálé.

Vajon mi a magyarázat arra, hogy egy ilyen gyűlésen a település vezetője megengedi magának a kioktató hangnemet? Hogy becézve szólít egy kérdezőt – mosoda ügy –, aki megadja a tiszteletet a polgármester úrnak? Hogy egy képviselőtársát azzal próbálja lerázni, hogy „Majd megérted”? Lehet, hogy azért hangzott el ez a lekicsinylő kijelentés a képviselőtárs felé, mert ő felhívta a figyelmet arra, hogy milyen könnyen mond magának ellent a polgármester úr egy adott témában, 5 mondaton belül, miközben forog a kamera? Vagy egyszerűen azt gondolja, ő „más ligában” játszik, és a választópolgár ezt érdemli?

Egy ekkora településen, ahol szinte mindenki ismer mindenkit, a rokoni szálak valószínűleg a falu családjainak nagy részét összeköt(het)ik, nagy bátorság kell ilyen arroganciához. Bár, az is lehet, hogy van alapja a viselkedésnek; ki tudja, a mai világban bármi előfordulhat, és annak az ellenkezője is. De egy biztos, azt elfelejteni, hogy a választók nélkül nincs pozíció, hogy nem a választók esküdtek fel szolgálatra, hanem a polgármester és a képviselők, nagyon nagy hiba. Erkölcsileg mindenképp. De a választóknak is egy jelzés, hogy talán eljött a változás ideje.


Megosztás a Facebookon