A csalán és ami mögötte van

Gyermekkori rémálmunk a nyári erdei kiránduláskor rövidnadrágban elszenvedett csaláncsípés. Rágondolni is rossz, hogy megegyük ezt a rosszindulatú növényt. Pedig a csalán egészséges, amit nemcsak gyógyászati céllal használhatunk fel, hanem ilyenkor tavasszal különféle finomságokat is készíthetünk belőle. Ahogy a mellékelt ábra is mutatja, varázsolhatunk belőle például egy finom pestót. Ezt aztán ehetjük pirítós mellé, vagy hagyományos módon rázuttyanthatjuk egy kis tésztára. A csalán különleges ízét a klasszikus pesto hozzávalói remekül kiemelik. A csalán pesto alábbi receptúrája eltér a klasszikustól. A csalánt ugyanis előbb blansírozzuk és csak utána aprítjuk. A csalán feldolgozása esetén azért tesz jó szolgálatot a művelet, mert ártalmatlanítjuk vele a csípős zöldfélét.

Blansírozás 

A blansírozás egyébként egy remek eljárás, melyet előfőzésnek vagy sokkolásnak is hívnak. Azt jelenti, hogy a zöldségeket rövid ideig forró vízben főzzük, majd hirtelen jeges vízbe mártjuk. Ezzel a módszerrel megőrizhetjük a zöldségek ízét és színét, illetve - fagyasztással - remekül tartósíthatjuk azokat. Ha utóbbi a célunk, fontos, hogy a jeges vizes fürdő után mindig alaposan szárítsuk meg a zöldeket, csak azután tegyük őket a mélyhűtőbe. Ha ugyanis vizesen kerülnek lefagyasztásra, roncsolódik a sejtfaluk, és mikor felolvasztjuk őket, szottyadtak és gumiszerűek lesznek.

A szakavatott, házi pestokészítő mozsárral dolgozik - és milyen igaza van. Bár jóval fárasztóbb az ügymenet, megéri, mert így a zöldségkrém sokkal tovább kívánatos marad. Így vagy úgy, a csalán-pesto egy izgalmas és egészséges csemege, amit érdemes kipróbálni.

Csalán-pesto

Hozzávalók 4 adaghoz:

4 bögre csalánlevél (itt inkább a friss felső leveleket érdemes szedni)

1gerezd fokhagyma (itt 1 kisebb gerezdet bőven elég)

só, bors ízlés szerint

háromnegyed bögre pirított dió (150 fokon a sütőben)

fél bögre (kb.1 dl.) olívaolaj (extra szűz)

Elkészítés:

A diót megpirítjuk a sütőben még illatozni nem kezd.

A csalánt mindig kesztyűvel fogjuk meg! – bár aki kipróbálná a nagyszülei elbeszéléséből azt az érzést, mikor reumás végtagjaikat csapkodták vele akkor csak rajta, hagyjuk a kesztyűt!

Blansírozzuk a csalánt. Ha ezzel megvagyunk, már levehetjük a kesztyűt, mert ilyenkor már tényleg nem csíp. Távolítsuk el a csalán szárát. A lecsipkedett leveleket tegyük a késes aprítóba a pirított dióval - ami addigra már kihűlt -, a fokhagymával, a sóval, a borssal és az olívaolajjal együtt. Turmixoljuk ízlés szerint krémesre vagy rusztikusan darabosra.

Környezetünk tele van jobbnál, jobb alapanyagokkal amit bárhol megtalálunk és szuper jó étkeket tudunk belőle készíteni!

Nézzük meg jobban mit tud ez a „rettegett” növény.

Afrodiziákumként tartják számon még a növényből készült különféle szereket is, a csalánkúrát, a magjaiból készült teát. A gyökeréből készült kivonat elősegíti a tesztoszteron képződését. Kenőcsben alkalmazva izgató és erősítő szer, szárított magvait pedig elszívják. Érintése azonban meglehetősen kellemetlen, ugyanis a fullánk csalánszőrök behatolnak a bőrbe, és a bennük lévő erősen ingerlő hangyasav miatt, heves viszketést, égető fájdalmat okoznak. A csaláncsípésnek e tulajdonságát már az ókor óta nemi serkentőszerként használják. A szexuális partner meztelen testét, a szeméremtájékon, addig verik friss csalán nyalábbal, amíg be nem áll az erekció, illetve a vaginanyílás, vagy a végbél környékén a kéjes érzet. Ezt csak a Nagyon-Nagy Fa…(n)oknak javaslom kipróbálásra! J

Népszerűségét jelzi, hogy a csalán közmondásainkba, szólásainkba is bekerült. Közismert népi „bölcsesség” a csalánba nem üt a ménkű, vagyis a mennykő, ami azt jelenti, hogy a hitvány, rossz embert elkerüli a baj, a szerencsétlenség, nem kell őt félteni. Egy másik elterjedt szólás-mondás szerint „Könnyű más falloszával (hímtagjával) a csalánt verni”. Ez a meglehetősen durva, de kifejező fogalmazás jelentése, hogy könnyű mással végeztetni a kellemetlen dolgot; más baját nem érzi az ember. A „csalánra hugyozott” szleng kifejezés pedig azt jelenti, hogy nem várt kínos helyzetbe került.

Ne feledjék a régi szlogent: A jó bab is holtig paszuly!


Megosztás a Facebookon