Mi folyt itt? (2.)

A novemberi számban megjelent a „Mi folyik itt? Avagy kezd körvonalazódni, hogy miért drágább a vízdíj Bogdányban” című cikkem.  Bonifert Ferenc úr érintve érezte magát, ezért a decemberi számban reagált is rá, név szerint is megszólított, olyan szavak kíséretében, hogy: „bulváros, sejtetés, tárgyi tévedés, valótlanság, félrevezető, indulat, demagógia stb…” Ha megszólított, illendő válaszolnom.

A fent említett minősítéseket tisztelettel, de vissza kell visszautasítanom, és ezekkel ellentétben én nem is minősítek. Majd a Kedves Olvasó megteszi, ha gondolja. Inkább maradok továbbra is a tárgyilagos számoknál és tényeknél, az összefüggések keresésénél, a közérdek szem előtt tartásánál. Röviden, tehát:

  1. Szigetüzem: Érdekes a visszatekintése arra vonatkozóan, hogy hogyan született meg a sziget üzemű vízhálózat Bogdányban 1968-ban. Logikus. Ez azonban nem magyarázat arra, hogy miért jó az nekünk, hogy ez azóta is így maradt, miközben a környező települések hálózatai rég össze lettek kötve. Ezért a „földrajzi állapotot” okolni furcsa, mert ha a szennyvízcsatornát meg lehetett építeni Bogdány és Tahi között, akkor az ivóvíz vezetéket sem gátolhatták volna földrajzi akadályok (pl. hegyek, kanyonok stb…) Egyébként ez a pont érdektelen is lenne, ha nem lenne a következő kettő.

 

  1. Vízdíj árak összehasonlítása: Elkészítettem egy széles vízdíj összehasonlítást. Erre azt az reakciót kaptam, hogy: „(…) a 10 településen egyforma a vízdíj, de ezeket a vízközműveket nem a Fővárosi Vízművek üzemelteti. Egyedül csak a bogdányit üzemelteti a Fővárosi Vízművek. Ezért ez - ráadásul 2019-es vízdíjakat említ a grafikon - enyhén szólva félrevezető.”

 

Nos, a száraz tény az, hogy nem csak a bogdányit üzemelteti a Fővárosi vízművek, hanem még a kisoroszit, pócsmegyerit, szigetmonostorit és budapestit is. A DMRV pedig, a pilismarótit, dömösit, visegrádit, tahitótfalusit, leányfalusit és szentendreit. A „félrevezető” minősítés előtt, érdemes lett volna ennek alaposabban utánanéznie. A vízdíjakat pedig 2013-ban fagyasztották be, nálunk sajnos a magasabb díjat. A lényeg azonban az, hogy teljesen mindegy, hogy melyik szolgáltatót nézzük, a környéken -Pilismaróttól-Budapestig- mindenhol 216-218 Ft/m3 körül alakul a vízdíj, miközben egyedül itt Bogdányban 357,8 Ft/m3, ami kiugróan magas. Úgy gondolom, ez a lényeg, amit nem lehet megkerülni.

 

  1. Megértem, hogy a Fővárosi vízművek pakisztáni példázatának az említését kellemetlennek érezte. Én is. A lényeg itt is az, hogy minden a kutakból kitermelt 100 liter vízből mindössze 27 liter került kiszámlázásra, a „maradék” 73, vagy elfolyt, vagy illegálisan, fizetés nélkül fogyasztották el. Az kiugróan magas vízdíj, a kiugróan magas számlázatlan víz aránya, és a sziget üzem együtt állása pedig figyelemreméltó.

Teljesen egyetértek viszont az alábbi mondatával: „Igenis fontos, hogy ezeket a hibákat, csalásokat és okokat fel kell deríteni, de ezt a szakemberek végezzék, a feltárt bűnöket pedig és az elkövetett bűnöket pedig a jog alkalmazásával büntessék és ne a suttogó propaganda legyen az út.”   

Ám, ha a jog érvényesülni is fog egyszer (ha fog), akkor is csak 3 évre visszamenőleg fog, ami probléma, mert ez az ügy akár messzebbre is érhet. Lássuk be, nem túl logikus ugyanis az, hogy 3 éve, a Fővárosi Vízművek színrelépése előtt minden rendben volt, és csak azóta ugrott meg hirtelen a nem számlázott víz aránya 73%-ra, amit éppen ők fedeztek fel és szüntetnek is meg. Ettől még nem lesz sajnos díjvisszafizetés sem, és díjcsökkentés sem, vagyis a becsületes bogdányiak anyagilag károsultak, legalábbis a szomszédokhoz képest mindenképp. Ez itt az egyik fő bökkenő. Szem előtt kell tartanunk azt is, hogy Dunabogdány Önkormányzata ebben a történetben nem kívülálló, előkelő idegen, hanem tulajdonos, még ha jogai korlátozottak is Ezért kellett szót emelnem, képviselőként. Még annyit, hogy a Bogdányi Híradó lapjait semmiképp sem nevezném „suttogó propagandának”, és a „környező települések problémamegoldó képességét” sem becsülném le. (Tahitófalunak és Kisoroszinak pl. évente kb. 35-40 mFt bevétele származik kútjaikból. Hol vagyunk mi ettől?) Végezetül, szeretném megköszönni a válaszcikkét, mert fontos tudni a közösségnek, mit tud és gondol erről a bogdányiak pénztárcáit is hátrányosan érintő ügyről egy olyan fontos személy, aki korábban 4 cikluson át volt az Önkormányzatunk egyik vezetője.

Maradok tisztelettel: Rokfalusy Balázs, képviselő


Megosztás a Facebookon