Mi folyt itt? Avagy kezd körvonalazódni, hogy miért drágább a vízdíj Bogdányban

A következő ügy, abszolút közérdekű, hiszen vizet mindenki használ, és a legtöbbünk fizeti is a „sárgacsekket”, ám korántsem mindenki. A 2019.09.10-i Képviselő-testületi ülésen jelen volt a Fővárosi Vízművek két magas rangú képviselője. A nyílt testületi ülésről a Danubia Tv felvételt is készített. Aki nem látta volna, de érdekli, annak érdemes megnézni, mert az ott elhangzottak egészen új megvilágításba helyezték a dunabogdányi vízmű kérdéskörét.

Három "paranormális" jelenséget emelnék ki.

  1. Az eddig is nagyjából közismert volt, Dunabogdányi Vízmű rendszer a környéken teljesen egyedülálló módon szigetüzemként egymagában működik, már a rendszerváltás óta. (De sosem hallottam ténylegesen elfogadható magyarázatot arra, hogy ez miért jó nekünk bogdányiaknak.)
  2. Azt is nagyjából tudni lehetett, hogy itt nemhogy olcsóbb, de valamilyen tisztázatlan okból még magasabb is a víz ára, mint a környéken. (De hogy mennyivel, erről még nem volt összehasonlítás. Most készítettem egyet. Lásd oszlop diagram)
  3. Az új szolgáltató, a Fővárosi Vízművek adatai alapján Dunabogdányban az úgynevezett NSZV (Nem Számlázott Víz) aránya 73% volt! Ami a Fővárosi Vízművek 150 éves történelmében példa nélküli negatív rekord! Csak Pakisztánban hallottak hasonló példáról. Ez magyarul azt jelenti, hogy a kutakból a rendszerbe táplált minden 100 liter vízből, csak 27 liter került kiszámlázásra, és a "maradék" 73 liter nem lett kiszámlázva. Nagyjából 15 liter lenne a normális veszteség műszaki okokból (csőtörés, szivárgás miatt stb.), így a víz ~58%-át valahol, valakik fizetés nélkül fogyasztották.

A Fővárosi Vízművek elkezdett rendet tenni, és elkezdték felderíteni azokat, akik fizetés nélkül fogyasztják a vizet. Elmondásuk szerint találtak nagyobb ipari/üzleti fogyasztókat is, és kisebb fogyasztókat is. Így a 73%-ot mostanra leszorították 39%-ra, de ez még mindig több mint a duplája a normálisnak, vagyis folytatják a felderítést. Akiket "megtaláltak", azokkal 3 évre visszamenőleg kifizettetik a kárt.

A Fővárosi Vízművek által bemutatott grafikonon látszott, hogy 2017 1. félévében ~136.000 m3 víz nem lett kiszámlázva. Ez 136.000 m3 x 357 Ft/m3 = 48.552.000 Ft/félév, azaz 1 év alatt ~ 100 millió forint. (Hogy a csatorna díjjal és az üzleti ügyfelek magasabb díjával már ne is számoljunk.) Csakhogy ez feltehetően nem egy 3 éve kezdődő történet. Bődületes összeg jön ki, ha felszorozzuk 10-20 évre.

A lényeg, vélhetőleg a tisztességes bogdányi emberek sok éven, évtizedeken keresztül fizették és fizetik ma is az átlagnál jóval magasabb díjat, azért mert mások fizetés nélkül használtak fel óriási mennyiségű vizet.

mi-folyt-itt.jpg

Azt hiszem igaza van a polgármesternek úrnak, amikor azt mondja, hogy az elmúlt ciklus egyik legnagyobb eredménye, hogy átvett bennünket a Fővárosi Vízművek, és elkezdtek szisztematikusan „tiszta vizet önteni a pohárba” itt. De, felmerül néhány megkerülhetetlen kérdés. Az elmúlt 3 éven túl, azaz az elmúlt évtizedekre visszatekintve, érhette-e ezen a téren anyagi kár Dunabogdány községet? (A lakosság becsületes részét biztosan érte kár azzal, hogy hosszú ideje a környék legdrágább vizét fizeti. Még akkor is, ha esetleg az itteni ár van közelebb a piaci árhoz, és a többieké a mesterségesen nyomott ár.) Spontán módon, magától alakult-e ki ez a 73%-os bogdányi „Európa-csúcs”, vagy lehetett-e mögötte valami szervezőerő? Hogyan lehetett ezt idáig elfedni ezeket Dunabogdány korábbi Önkormányzatai, vagyis a víziközmű tulajdonosa, a Viziközmű Kht, és a dunabogdányi lakosság elől? Sok még a nyitott kérdés, de ezen érdemes elmerengeni, bogdányiak.


Megosztás a Facebookon