„A zene olyan bugyrokba jut el, amit szavakkal nem lehet elérni”

Július 18-án, 19 órakor az Operaház énekesei adnak kamarakoncertet a Katolikus Templomban. Balga Gabriella valamint Palerdi András művészeket Hidegkuti Pálma kíséri zongorán. A községünkben élő Balga Gabriella művésznővel készült riport a Bogdányi Híradó után itt a Főtéren is olvasható.

Újra divat „svábnak” lenni Bogdányban?

Újra divat „svábnak” lenni Bogdányban? címmel jelent meg Vogel Norbert írása a Bogdányi Híradó 2014. júniusi számában. 

A Pájsli

A Pájsli

A Monarchia gasztroörökségének egy újabb gyöngyszeménél, a sörkorcsolyának erős, de mégiscsak a sörhöz testvérként pásszoló Pájslinál időz el ezúttal a kondér királya, Schubert Árpád. Olvassátok/olvassák, aki eddig nem evett ilyet, ezután rohanna, hogy kipróbálja! Nyálelválasztó kultúrtörténeti érdekesség itt a Csuszpájzon.

Beszélgetés Heim Ferenccel

Beszélgetés Heim Ferenccel

Bogdányban számos dolog kötődik Heim Ferenchez. Néhány ezek közül: Heim kocsma, Heim sütöde, két évtizedes önkormányzati képviselőség, kiemelkedő sport teljesítmények és zarándoklatok, különböző helybéli rendezvények támogatása, díszpolgári cím. Beszélgetőtárs: Rokfalusy Balázs. Megjelent a Bogdányi Híradó 2017. októberi számában.

Trianon

Trianon

Dunabogdányban is megemlékeztek a 100 éves évfordulóról. Az Esterházy János Társaság rendezvényén mintegy 130 fős közönség gyűlt össze és helyezte el az emlékezés mécseseit az I és II. világháborús emlékmű talapzatán. Közreműködott a Zeneiskola Fúvószenekara, áldást mondott Lancendorfer István katolikus plébános valamint Vörös Ákos református lelkész. A megemlékezésen Liebhardt András, a Művelődési Ház igazgatója mondott beszédet, amit e helyt közlünk. 

A pacal - második rész

Gurmanok és gourmet-k, szaftos ínyencségekre esküsző honfitársak! Itt a pacal második része! A hazai vonatkozásokkal viszi be a gyomrost Schubert Árpád, itt a Csuszpájzon!

A demokrácia pénzbe kerül

A demokrácia pénzbe kerül

Sokan gondolják úgy, hogy aki önkormányzati képviselőnek indul, az társadalmi munkában vállaljon csak közszerepet. A tiszteletdíj kérdése az azóta felfüggesztett, ez évi költségvetés kapcsán került napirendre, a testület ugyanis megszavaszta a díjazást. Mindezt annak ellenére tette, hogy 6 korábbi önkormányzati képviselő nyílt levélben szólította fel a jelenlegi testületet az "önmérsékletre". Kell-e, nem kell-e - erről, valamint a képviselők feladatairól elmélkedik Liebhardt András volt képviselő. (A cikk a 2020. júniusi Bogdányi Híradóban is megjelent.)

Anzix Anno

Anzix Anno

Képek és történetek a falu múltjának mélységes mély kútjából. Liebhardt András írása.

A pacal - első rész

"Aki pacalt akar enni vagy özvegyasszonyt elvenni, ne kérdje, mi volt benne." - tartja a népi bölcsesség. Hihetetlen érzelmeket vált ki az emberekből, nincs olyan ember széles-e országban aki közömbös lenne iránta. Ezáltal a pacal olyan, mint egy jó regényhős! Schubert Árpád írása a Csuszpájzon.

Beszélgetés Kristóf Jánossal a bogdányi reformátusok dolgairól - A reformáció 500 éves évfordulójára

Beszélgetés Kristóf Jánossal a bogdányi reformátusok dolgairól - A reformáció 500 éves évfordulójára

Beszélgetés Kristóf János, dunabogdányi Munkácsy-díjas festővel, a település díszpolgárával. Megjelent a Bogdányi Híradó 2017. januári és februári számaiban. Rokfalusy Balázs írása.

Bogdányi vonatkozású könyvek

Az alábbi cikkben azok a könyvek, kiadványok borítóképei kerültek összegyűjtésre, amelyek vagy részben, vagy egészben bogdányi vonatozásúak, vagy a szerzőik kötődnek valamilyen módon Bogdányhoz.

A római-kori Cirpi és a középkori Várad falu nyomában

A római-kori Cirpi és a középkori Várad falu nyomában

A dunabogdányi Váradok-dűlőben valaha állt római erőd és a később arra települt, de azóta eltűnt középkori magyar falu nyomába indulunk. Vajon igaz-e, az a közhely, hogy Cirpi lenne Bogdány római-kori neve? Rokfalusy Balázs írása.